citron verbena, en härlig aromatisk

Alden Smith är en prisbelönt författare och regelbunden medarbetare till den här webbplatsen. Med en mängd kunskap att dela från sitt författarskap 50 år långa karriär, arbetar han på olika frågor, såsom hem reparation, sund livsstil, bilar, privatekonomi, och matlagning.

Kathy tjänstgjorde som programdirektör för Gateway Greening i Missouri. Kathy har designat och utvecklat över 100 nationellt erkända gemenskap trädgårdsprogram för skolor och volontärer i hela landet. För närvarande är hon intresse utgivaren av Talbot Spy, som omfattar lokala nyheter på Eastern Shore.

Historia Lemon Verbena

Citron verbena är en lövfällande buske, med citrondoftande spetsiga blad. Hittade odlas runt om i världen, är det en av de örter som migrerade från den nya världen till den gamla. Spanska upptäckts hittade citron verbena i Argentina och Chile, och togs så med det att de tog tillbaka hem med dem. Idag är det odlas främst i behållare. I Borta med vinden, föredrog Scarlet O’Hara mamma det som sin favorit doft. Här kommer vi att diskutera citron verbena – dess historia, läkemedel och kulinariska användningsområden, hur det odlas och hur man skörda, lagra och utnyttja sin unika citron doft.

medicinskt bruk

I den 17: e århundradet, återvänder spanjorer hem förde citron verbena med dem. Där var det uppskattad för sin aromatiska citrus olja och användes i parfymer och drycker. Eftersom citron verbena kom från den nya världen, det finns lite historia eller legend om det. Det har dock använts som ett naturläkemedel i århundraden, och är särskilt känd för sin fräscha, Lemony doft.

kulinariska användningar

På grund av dess sent införande i Europa, inte citron verbena inte räkna som en viktig medicinsk ört. I folkmedicinen har det använts som ett stöd för matsmältningen och påstås har en stärkande effekt på magen och tarmarna. Det ges kredit som ett lugnande medel och feber reducering. Den eteriska oljan utvinns genom ångdestillation. Denna olja sägs vara akaricid och bakteriedödande. Ren olja av verbena är dyrt, så det är ofta spädas med andra destillat.

Hur växa Lemon Verbena

Citron verbena används i te, men dess stora smak kan användas i andra rätter samt. När du vill ha en touch av citron i en skål, använda några färska blad. Färska och torkade blad går bra med fisk och fågel. Det är ofta läggas till vegetabiliska marinader, salladsdressingar, sylt och gelé, och puddingar, tillsammans med drycker.

TIPS:… Vår expert trädgårdsrådgivare, Karen Bosin tillägger: “Lika mängder av nyskurna mynta och citron verbena göra en känslig och läcker te Värm vattnet till nästan kokning och branta i 3-4 minuter bort bladen och njuta av detta är också fantastiskt kyls och serveras med is. ”

Citron verbena är en lövfällande buske som kan nå en höjd av 15 fot under optimala förhållanden. I kallare klimat, den typiskt kommer att nå 5 fot. Den har lans-liknande blad som är ljusgrön, pekade och antingen något tandad eller utan. De är kantad med hår, och ca 2 till 4 inches lång. Citron verbena har små, rörformiga lavendel blommor på spikar från bladvecken. Den blommar i slutet av sommaren och hösten.

Citron verbena är i allmänhet startas från sticklingar tas i slutet av sommaren. Anläggningen går till utsäde sällan, så plantering från frö kan ta lång tid att få det etablerade. Örten är härdig genom zoner 9 till 10. Det föredrar en pH-balansen i 6,5 och gillar rika, fuktig jord. Den föredrar att växa i full sol.

Om du bor i ett mycket milt klimat, är citron verbena bäst odlas i behållare. Plantera den i en lerig jord som du skulle pelargoner. Var noga med att hålla den fuktig men inte fuktig. Örten är en tung matare, så regelbundna tillämpningar av fisk emulsion är bra för det. För att göra citron verbena buskiga, nypa tillbaka. För att förhindra att kvalster från att kolonisera, tvätta blad och dimma varje vecka. Örten är mottagliga för spinnkvalster och vita flygare, som kan utrotas genom ett insektsspray eller genom klibbiga gula fällor.

Planerar att föra anläggningen inomhus under vintermånaderna. Sätt krukor på en hård yta för att hålla rötterna från att fly. Om rötterna fly och upprätta kommer det att lida chock till rötterna, och när brutit sig loss från marken, kommer att förkorta livslängden på anläggningen.

Skörd och förvaring

Skär anläggningen tillbaka halvvägs i midsommar och sedan igen innan första frosten. De kvistar kan skördas året runt.

Tips för kocken

Bladen av citron verbena har en tendens att vara ganska tufft, så ta bort dem som du skulle en lagerblad vid upprättandet marinader drycker och salladsdressing.

Vid bakning morot, zucchini eller bananbröd, lägga till fina krossade blad till smeten för en lemony smak.

Om du lägger till ris, kommer det att ge det en unik Lemony smak. Lägg hackad citron verbena strax före servering.

Citron verbena är en underbar ört som är bäst används som en kosmetisk och aromatisk. Det är inte svårt att växa, och behaglig doft när du borstar mot den kommer att göra det en mycket attraktiv tillägg till din örtagård.

foto (c) Evert 2002 davesgarden.com/members/Evert/