lack vs shellack

Lack och shellack både producerar glänsande, avslutar hög glans. Båda erbjuder en hög nivå av skydd för trä i ditt hem, men det finns några större skillnader mellan dem. Populära slutar i det förflutna, i allmänt bruk, båda har ersatts av polyuretan.

Lack är en klar eller färgad lack som torkar genom lösningsmedelsindunstning och ofta en härdningsprocess samt. Detta ger en hård, slitstark yta som kan vara högblank eller ultra matt, så att du kan välja den nivå av glans som du vill. Båda typerna av yta kan vara ytterligare polerad till användarens önskan. Efterbehandlaren kan styra färg och glans, och lack står upp mycket väl över tiden. Det är lätt att applicera, polska och reparation, så om det finns skav de lätt kan raderas. Vid behov kan lack skalas och avlägsnas, så att valfriheten väg om du vill använda en annan avslutning på träet. Den binder även väl med successiva skikt av finish.

Vad är lack?

Om det skiljer sig från shellack är i sin användarvänlighet. Shellac inte står sig väl till tiderna, eftersom det kan bli grumlig med åldern. Det löser också mycket enkelt med alkohol spill.

Vad är Shellac?

Shellac är en gulaktigt harts som utsöndras av kvinnliga lac bugg för att bilda en kokong. Detta fel är ofta på träd i skogarna i Indien och Thailand, och vaxartad harts används för att skydda kokong för dess larver. Som skall användas i shellack, hartset skrapas bort av träd, som bearbetas till flingor eller pulver, och blandades med ett alkohollösningsmedel. Detta gör shellack mycket lätt att applicera, eftersom det torkar snabbt tack vare alkoholen. Tyvärr, alkohol spill gör shellack mottagliga för upplösning.

Vad är Polyuretan?

Även lack är mer populär i dag på grund av sin hållbarhet, shellack var mer populärt med pre-1960 möbler. En av de stora skillnaderna mellan shellack och lack är shellack förmåga att lysa och hålla färg. I själva verket används fortfarande shellack som en glasyr för godis såsom käglor på grund av denna förmåga. Lack håller generellt färgen på träet den är placerad på, medan shellack kommer i en mängd olika färger. Ett vanligt användningsområde för shellack i dag är på musikinstrument.

Shellac också naturligt torkar till en högblank lyster, till skillnad från lack som måste poleras. Det är denna högblank lyster som ofta ses på utsidan av trummor. En mer matt finish kan uppnås med shellack genom att blanda lac flingor med denaturerad alkohol. Eftersom shellack naturligt innehåller en liten mängd vax, är det nödvändigt att de-vax shellack om beläggning med en lack.

Polyuretan är en syntetisk yta som är mestadels i användning vid detta tillfälle. Det finns ingen anledning att använda lack eller shellack på grund av uppfinningen av polyuretan. Även om det kan skadas av alkohol spill, spar eller marina lack inte skadas av alkohol spill och används ofta för att belägga barer på restauranger eller stadsdel krogar.

Edward Kimble, professionell målare och författare inrikes House Painting Blog, har bidragit till denna artikel.