mejram, ört av kärlek

Alden Smith är en prisbelönt författare och regelbunden medarbetare till den här webbplatsen. Med en mängd kunskap att dela från sitt författarskap 50 år långa karriär, arbetar han på olika frågor, såsom hem reparation, sund livsstil, bilar, privatekonomi, och matlagning.

För länge sedan, de gamle placerat en stor vikt på örter och deras användningsområden. Idag, de har tagit ringa plats i köket, i stället för att vara symboler för stordåd och hjältar. Mejram är en av dessa örter. Det var en gång växt som helgade äktenskaplig lycka, och nu är närmare betraktas som något att sätta i Turkiet fyllning på Thanksgiving. Vild mejram, som liknar oregano noga, används fortfarande i folkmedicinen och i köket också. Här kommer vi att diskutera mejram – dess medicinska och kulinariska användningsområden, dess historia, hur det odlas och hur man skörda och lagra den.

Historia av mejram

Mejram har en brokig historia. Oregano och mejram var nästan oskiljaktiga i mytologin. Det sades vara favorit ört Afrodite. Legenden berättar att Venus skapade växterna och gav dem deras söta smaker och doft. Under medeltiden, om du smorde dig med mejram före pensioneringen, skulle du drömma om din make. Man trodde att om mejram växte på din grav, då du hade hittat evig lycka. Människor ofta planterade mejram på en släktings grav att försäkra deras eviga fred.

Mejram användes under medeltiden som ett tecken på evig kärlek och ära. Brudpar bar kransar av mejram. Det tillförs livsmedel för att vårda kärleken. Damer bar den i sina Posies och söta påsar. Det var strödda runt hus som en deodorant. I England, var det används i snus, och sattes sedan till öl för både konservering och smak.

medicinskt bruk

Som en huskur har mejram använts för lindring av astma, reumatism, matsmältningsbesvär, tandvärk och även cancer. Det har mindre antioxidant och svampdödande egenskaper. Gurgelvatten och teer har gjorts för att underlätta nästäppa och hösnuva. Om de används under menstruationen, kan det irritera livmodern.

Det är grunden till en pasta och blandas med havregrynsgröt till en grötomslag för att lindra artrit och reumatism smärta. Dessa kataplasmer sägs också att lindra hudsår, skrubbsår och bölder.

kulinariska användningar

Mejram har en smak som påminner om mild oregano med en antydan av balsam. Eftersom oregano och mejram är ofta förvirrade, fungerar antingen en väl som en ersättning för den andra. Den största skillnaden mellan de två är den starkare smak av oregano.

Blad och blommor används både färsk och torkad. Lägg kvistar mejram till gröna sallader, med hjälp av blommor till garnering. Franska, italienska och portugisiska matlagning använder mejram mest. Det går bra med nötkött, fisk, lamm, rostad fågel och kalv. Mejram kompletterar gröna grönsaker, blomkål, aubergine palsternacka potatis, squash och morötter. Det fungerar bra i grytor, marinader, dressingar och herbed smör. Den kompletterar bay, vitlök, lök, timjan och används i fjäderfä fyllning. Det är en viktig krydda för korv i Tyskland.

Hur man odlar Mejram

Mejram är ett anbud perenn som vanligtvis odlas som en årlig. Den har en tät rotsystem och är mycket buskig. Mejram växer till en höjd av 1 fot, och blommor i augusti och september. Blommorna är vita eller rosa i klustrade blomma spikar. Den föredrar en djup, väldränerad jord med en pH-balansen i 6,9. Det gör bäst i full sol.

Mejram typiskt startas inomhus före plantering. Fröna är små och långsamma att gro. Ställ plantorna efter någon risk för frost. Plant i klumpar av tre var 6 till 8 inches. Fem stycken av mejram är tillräckliga för att mata en genomsnittsfamilj. Var noga med att hålla väl rensade när små så att ogräset inte överväldiga plantorna. Vatten mejram sparsamt. Nyp plantorna tillbaka innan de blommar för att hålla sin form. När de blir redo att blomma igen, skära ner till en tum över marken. Rötterna kan delas upp och tas inne för vinterbruk efter att de har blivit väl etablerade i ett år eller två.

Skörd och förvaring

I varmare klimat, kan mejram tas två gånger per säsong. Den bibehåller sin smak och potens väl då de torkas, till skillnad från många av örter. Gnugga stjälkar skurna på en skärm för att ta bort bladen från stjälkarna och torka på en plats i solen för att bevara färg och smak. Förvaras i lufttäta behållare.

Tips för kocken

Mejram kan ersätta oregano för en mildare smak i pizza, lasagne och många italienska rätter. Det fungerar bra i fjäderfä fyllning och används som en marinad för sparris, kronärtskockor och svamp. Använd mejram tillsammans med dill och timjan i herbed smör.

Mejram är en gammal ört med en lång rykte som både läkemedel och kulinarisk ört. Det är lätt att odla, och lägger till en behaglig doft till örtagården. Plan på växande mejram i örtagård i år.