mögel träbehandling

Mögel på trä är ganska vanligt, speciellt där trä är utsatt för värme, fukt och svagt ljus. Mögel trivs under dessa förhållanden och kan växa på trä utomhus eller inomhus. Behandla inomhus trä mögel kan vara mer delaktiga, men kan åtgärdas ändå.

Om inomhus trä har mögel växer under färg eller lack, måste du ta bort den. Sand från lack eller färg med hjälp av sandpapper. Färgborttagningsmedel kan behövas på trä med tjock färg eller lack.

Steg 1: Ta bort färg och lack

Blekmedel är mycket effektiv på att döda mögel och mjöldagg. Tyvärr har det skadliga effekter. Blekmedel kan faktiskt bryta ned ligninet som håller trä tillsammans. Detta liknar tyg fibrer. Klorblekning ger också giftig rök. Användning av en syreblekmedel är ett bättre och säkrare alternativ. Syre blekmedel skadar inte träfibrer. Det är också icke-toxisk och säker för miljön. Du kan köpa syreblekmedel som en vätska eller pulver. Vid användning av någon typ av blekmedel, aldrig blanda det med ammoniak, eftersom detta kan skapa en farlig toxisk gas.

Steg 2: Klor Versus Oxygen Bleach

Att blanda syre blekmedel själv, kontrollera om din sprayflaska har en mätning guide på sidan. Om inte, de flesta sprayflaskor är antingen 24 eller 32 fluid ounces. Du kan använda ett mått för att bestämma mängden sprayflaskan håller. Med hjälp av syreblekmedel, blanda 6 till 8 ounces per gallon av varmvatten (eller 2 uns per quart). Varmvatten aktiverar natriumperkarbonatet i syreblekmedel. Lägg nu till en fjärdedel kopp flytande maskindiskmedel (ammoniak gratis). Skaka blandningen väl för att skapa emulsion och maximera dess effektivitet.

Steg 3: Blanda Bleach

Spraya blekmedel blandningen på trä. Låt det sitta i 10 till 15 minuter. Detta kommer att ge det tid att suga in och attackera någon mögel djupt i träets sprickor och fibrer.

Steg 4: Spraya Wood

För grunt yta mögel, använd en svamp och hink med vatten för att rengöra trä. Torka ytan noggrant för att avlägsna mögel och syre blekmedel. Om mögel är djupt i träets ådring, kan du behöva använda en pensel och lätt skrubba. När du är klar, rengör trä med en svamp och vatten.

Steg 5: Rengör Wood

När veden är torr, inspektera den för eventuella kvarvarande mögel. Om mögel är fortfarande närvarande, återanvända syre blekmedel.

Steg 6: Upprepa vid behov

Steg 7: Förebyggande

Kom ihåg att mögel Trivs i varma, fuktiga och skuggiga miljöer. Att minska den relativa fuktigheten inomhus kan förhindra återkomst av mögel. Kör luftkonditioneringen kommer att minska temperaturen och med hjälp av en avfuktare minskar fuktnivåer. Även ultraviolett ljus är inte troligt att döda etablerade mögel, kommer det att bidra till att förhindra nya mögel bildas. Ultravioletta lampor finns att köpa eller så kan du helt enkelt använda solljus för att avskräcka framtida mögeltillväxt.