möss: få ut dem och hålla dem

Att veta om du har möss

Hur du bli av med din mus?

Hålla Möss ut ur ditt hus

Ett par Avslutande tankar

Möss är lika möjligheter inkräktare. De bryr sig inte om ditt hem är en 20-rums herrgård eller ett enda rum hydda, de kommer att flytta åt höger i. Under hösten, allt en mus är ute efter en viss mat och värme-och en mus varje hus är bättre än att vara utanför. Om du tror att möss kan rikta ditt hem, här är några råd för att se om de är redan inne, hur man bli av med dem, och hur man kan hålla dem från att komma in i framtiden.

Möss är inte smart nog att veta att inte dra uppmärksamhet till sig, så att de kommer att göra buller och lämna sina spår runt huset. Om du lyssnar på natten, kan du ofta höra dem prasslande runt i dina väggar eller tak. Du kan se små hål gnagde i brödpåsar eller spannmål och de ofrånkomliga mus spillning kvar i lådor eller på bänkskivor.

Om du inte höra eller observera dessa tecken, men du är fortfarande säker på att du har möss i ditt hem, lägga lite talk eller mjöl i närheten av där du tror att de kan vara och lämna det för några dagar (och nätter). Om du har möss, ser du små spår genom mjölet.

Du kan alltid ringa en skadedjursbekämpare att bli av med dem, men de kommer förmodligen att debitera dig hundratals dollar för att göra något du kan göra själv.

Börja med att bli av med eventuella matkällor för möss. Städa upp spill eller smulor i skåp (brödrost smulor är en riktig mus behandla), och sätta din torrfoder i glas- eller metallbehållare. Detta är inte en engångsföreteelse rengöring jobb, se till att fortsätta att hålla ditt kök så rena som möjligt när det gäller mat. Även tätnings öppningar från utsidan som kan tillåta fler möss att komma in (se nedan för tips om att hålla möss ut ur ditt hus).

Nästa steg är att sätta ut några fällor för att fånga dina objudna gäster. Gamla gammaldags våren fällor fungerar bra och de är billiga. Placera fällor längs väggarna där mössen flytta (eftersom möss är nästan blind de tenderar att stanna nära väggar). Vissa människor föreslår att sätta ut din fällor för ett par dagar unset och utan bete i dem, så mössen kommer vänja sig vid dem. Efter denna väntetid, bete din fällor med jordnötssmör eller choklad (ost är för tecknad film) och kontrollera dem regelbundet. Ge fällorna ett par dagar och om de inte fångar några möss, flytta dem till ett annat område.

Om du bara vill fånga din mus för att ta bort dem, det finns ett antal olika levande fällor finns också. Tänk om du bestämmer dig för att använda levande fällor, måste du kontrollera dem ofta (åtminstone dagligen), eller de infångade möss kommer att hamna dör långsamt i fällorna. Se också till att du släpper dina fångade möss åtminstone en fjärdedel mil bort från hemmet eller de kan vara tillbaka inne innan du är.

Ta en promenad runt utsidan av huset och leta efter några öppningar från utsidan, oavsett hur liten du tror att de är. Kontrollera elektriska eller gasledning entréer, utomhus vattenkranar, och luftkonditionering anslutningar samt. En mus kan ta sig igenom en öppning så liten som en persons barn nagel, så även en liten lucka är en öppen inbjudan till en mus.

Täta alla öppningar som du hittar med expanderande skum isolering, tätning, metall screening, eller liten bit plåt kapas för att passa. Stålull kan också göra ett bra jobb eftersom möss inte gillar att tugga på metall, men eftersom det kommer att rosta och försämras, kommer det att behöva bytas ut efter några år.

Se till att dina soffits är ordentligt åtdragna. En öppning i en bjälklaget kommer att tillåta möss att komma in i din vind och sedan rakt ner i ditt hem.

Flytta kompost eller vedupplag långt borta från ditt hus och bygga stöd eller använda gamla lastpallar för att få trä upp från marken. Möss kan bo i dem under sommaren och flytta åt höger på insidan när vädret blir kallt. Det är också en bra idé att hålla fågelholkar långt borta för ditt hus så lösa frön som ligger på marken kommer inte att locka möss.

Städa upp eventuella utspillda gräs eller frön i ditt garage och lagra dina sopor i en metallbehållare. Och slutligen, städa upp alla husdjur matskålar så mössen inte kommer att lockas till en midnatt buffé av sällskapsdjur.

Möss är mer än bara en försämring, de faktiskt kan vara farliga. De bär infektionssjukdomar och kan överföra dem till människor, så om möss har fått in mat i ditt hem, inte ta några chanser, bara kasta bort det. Håll säkert genom att bära handskar vid hantering av möss eller fällor, och alltid tvätta händerna efter att ha hanterat något som kan ha haft kontakt med möss.

***********

Murray Anderson är en erfaren frilansande skribent med över 500 artiklar publicerade på webben samt i tryckta tidskrifter och tidningar i både USA och Kanada. Han skriver på ett brett spektrum av ämnen och är en vanlig bidragande orsak till denna webbplats.